8 Μαρ 2018

Θέματα

Γιατί χρειάζεται παγκόσμια ημέρα της γυναίκας κι όχι του άνδρα;


Χρειάζεται επειδή τα ίσα δικαιώματα γυναικών-ανδρών, που σε νορμάλ ανθρώπους θεωρούνται αυτονόητα, δεν ήταν πάντα αυτονόητα.


Για χιλιάδες χρόνια η γυναίκα ήταν ον κατώτερο του άνδρα, σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα μόνο, το καθολικό δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι το αποκτούν πριν τις εκλογές του 1956, ενώ η ισότητα ανδρών-γυναικών κατοχυρώνεται συνταγματικά μόνο το 1975. Σκεφτείτε δηλαδή, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας δεν θεωρούνταν ίσοι άνθρωποι με τους αδελφούς, συζύγους, πατεράδες τους.
Στον μισό σχεδόν σημερινό κόσμο, οι γυναίκες είναι ακόμα κατώτερα όντα. Σε κάποιες μουσουλμανικές χώρες οι άντρες έχουν δικαίωμα να έχουν πολλές γυναίκες και αν μία γυναίκα βιασθεί, την λιθοβολούν. Στην Ινδία, κάπου διάβασα ότι για να γιατρευτεί ένας παράλυτος άνδρας, έκαναν μια μαγική επίκληση και θυσίασαν μια δεκάχρονη παρθένα.
Φυσικά δεν είναι θέμα θρησκευτικό απλά, αλλά θέμα κοινωνίας. Και στον χριστιανισμό για παράδειγμα απαγορεύεται σε γυναίκα με περίοδο να κοινωνήσει επειδή θεωρείται μίασμα, απαγορεύεται η είσοδος στο ιερό των εκκλησιών, απαγορεύεται η είσοδος στο Άγιον Όρος.
Στις νορμάλ κοινωνίες ο άνδρας και η γυναίκα είναι ίσοι. Κοινωνία όπου ένα από τα δύο φύλα υπερτερεί, δεν είναι νορμάλ.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου