5 Νοε 2016

Θέματα

Μοσούλη: Κοριτσάκι πετάει το νικάμπ μετά την απελευθέρωση από Κούρδους. Συγκλονιστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα μέσα από τη πόλη που απελευθερώνεται από τη διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών.



niqab

Στις 3 Νοεμβρίου, ο διεθνής συνασπισμός μπήκε στις ανατολικές γειτονιές της Μοσούλης δημιουργώντας ζώνες ασφαλείας για τους πολίτες που ήταν εγκλωβισμένοι. Νωρίτερα είχε απελευθερωθεί η περιοχή του Gogjali. Οι άνδρες στην περιοχή γιόρτασαν την έλευση του στρατού ξυρίζοντας τα γένια τους. Οι κοπέλες ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές τους είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση στα μαθήματα του σχολείου αλλά και τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Όλες ήταν υποχρεωμένες να φορούν το νικάμπ.

View image on Twitter 

View image on Twitter

View image on Twitter 

View image on Twitter

View image on Twitter

View image on Twitter

Σημειώνεται πως ο αρχηγός των τζιχαντιστών, Abu Bakr al-Baghdadi είναι ζωντανός και εγκλωβισμένος μέσα στη Μοσούλη. Χθες έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα προς τους μαχητές τους με το οποίο τους καλεί να «πολεμήσουν μέχρι τέλους και με κάθε τρόπο τους άπιστους».  Ο ίδιος κάλεσε τους οπαδούς του να κάνουν επιθέσεις μέσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία. Οι πρόσφυγες από τη Μοσούλη που έχουν φτάσει στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, ξεπέρασαν τους 40.000. Στο χωριό Faziliye άνοιξαν και πάλι καφετέριες και καταστήματα.

View image on Twitter

Σήμερα άλλωστε, σιίτες πολιτοφύλακες ανακοίνωσαν ότι ανέκοψαν την οδική σύνδεση ανάμεσα στη Μοσούλη και στη Ράκα, τις δύο πόλεις που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. To Ταλ Αφάρ στα δυτικά της Μοσούλης συνδέει την ιρακινή περιοχή με τις περιοχές της Συρίας που επίσης ελέγχει η τζιχαντιστική ISIS. Αποκοπή αυτής της διόδου θα σήμαινε ουσιαστικά πως οι τζιχαντιστές αποκλείονταν στη Μοσούλη. Προς τη μεγάλη μάχη του κέντρου της πόλης Ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν χθες εκκλήσεις για δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου, ώστε να απομακρυνθούν από την πόλη τα 600.000 παιδιά που εκτιμάται ότι ζουν εκεί. Η δυσκολία στον σχεδιασμό έχει να κάνει με το γεγονός πως οι τζιχαντιστές που ελέγχουν το κέντρο της Μοσούλης δεν θα επιτρέψουν για απομάκρυνση των ευάλωτων πληθυσμών. 


Με την εξαίρεση όσων έφυγαν από την πόλη το 2014, τους πρώτους μήνες της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους, οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλης απαγορεύεται αυστηρά να την εγκαταλείψουν. Εν τω μεταξύ, στόχο «την εξάλειψη της απειλής από το Νταές (Ισλαμικό Κράτος) αλλά και την εξομάλυνση της κατάστασης στο Χαλέπι» είχαν οι συνομιλίες του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, καθώς και του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με Ρώσους ομολόγους τους την Τρίτη στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα. Μη ξεχνάμε βέβαια πως η Τουρκία εντάσσει στο δίκτυο τρομοκρατίας το οποίο χτυπά, τόσο το ISIS όσο και το PKK των Κούρδων που μετέχουν στις μάχες εκδίωξης των τζιχαντιστών. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου