24 Νοε 2016

Θέματα

Περί Thanksgiving Day




President Obama serves Thanksgiving dinner

Σήμερα είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών, ή αλλιώς Thanksgiving Day. Θα μου πεις είχες και στο χωριό σου Thanksgiving Day; Όχι δεν είχα! Η γιορτή τούτη είναι η απόλυτη αμερικανιά!

Την ημέρα αυτή λοιπόν, που βλέπετε στις σειρές και στις ταινίες να τρώνε όλοι γαλοπούλες, την γιορτάζουν όλοι. Τι σημαίνει όλοι; Δεν είναι θρησκευτική γιορτή, δεν είναι φυλετική γιορτή, την γιορτάζουν καθολικοί, ορθόδοξοι, προτεστάντες, μουσουλμάνοι, σατανιστές, εβραίοι, βουδιστές, μαύροι, λευκοί, κόκκινοι, κίτρινοι, μπλε, γυναίκες, άνδρες, lgbtq κτλ.

Έφτιαξαν λοιπόν οι Αμερικάνοι μια γιορτή 400 χρόνια πριν, αρχικά για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην φύση για τα αγροτικά αγαθά που τους προσέφερε μέσα στην χρονιά. Οι πιο τυχεροί μοιράζονταν τα αγαθά με τους πιο άτυχους. Τώρα που οι κοινωνίες δεν είναι τόσο αγροτικές όσο παλαιότερα, η Ημέρα των Ευχαριστιών έμεινε σαν έθιμο. Αλλά έθιμο για όλους. Και γι' αυτό την γιορτάζουν 350.000.000 βορειοαμερικανοί μηδενός εξαιρουμένου.

Παλιά κορόιδευα αυτή την γιορτή, μιας και μεγάλωσα σε μια κοινωνία (την νεοελληνική) που σε μαθαίνει να μισείς καθετί αμερικάνικο, άσχετα αν ταυτόχρονα σε ωθεί να το υιοθετήσεις. Σε αυτό το βίντεο από μια παλιά Thanksgiving Day, ο Ομπάμα μοιράζει εορταστικά γεύματα σε φτωχούς συμπολίτες του. Μακάρι να είχαμε κι εμείς μια τέτοια γιορτή. Και γιατί όχι, να είχαμε κι εμείς έναν Ομπάμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου