21 Απρ 2015

Θέματα

Το απέραντο υγρό νεκροταφείο που λέγεται Μεσόγειος



Προχτές βυθίστηκε ένα δουλεμπορικό έξω από την Λαμπεντούζα. Πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των "αγνοουμένων" :700 ψυχές. Δεύτερη εκτίμηση: 950 ψυχές. Ξέρουμε όλοι το τι σημαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ο όρος "αγνοούμενος".
Χτες βυθίστηκε πλοίο ανοιχτά της Ρόδου με ακόμα 200 επιβαίνοντες.





Γιατί οι μετανάστες/πρόσφυγες έρχονται κατά χιλιάδες στην Ευρώπη; Μήπως είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει η πολιτισμένη Ε.Ε. των 28 πλέον μελών; Η ίδια η Ε.Ε. μάλλον προσπαθεί να αποφύγει το πρόβλημα, παρά να το λύσει. Η Ιταλία επί πρωθυπουργίας Μπερλουσκόνι, αντιμετώπισε ακραία το πρόβλημα των τεράστιων κυμάτων μετανάστευσης.  Βύθιζε τα πλοία!  Η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, τους φυλάκιζε ή τους τοποθετούσε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το θέμα είναι πολυσύνθετο και πολύπλευρο. Για να μην μακρηγορώ, οι τρεις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν από την Ε.Ε. να δοθεί μια λύση, ή έστω μια βοήθεια. Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι πανευρωπαϊκό, παρόλο που μόνο τρεις χώρες ασφυκτιούν πραγματικά από το πρόβλημα. Το πρόβλημα για να λυθεί θα πρέπει να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Οι βόρειες χώρες της Ε.Ε. δείχνουν μια αδιαφορία και μια απάθεια για το θέμα, διότι δεν τους αγγίζει άμεσα. Η συνθήκη του Δουβλίνου 2, ορίζει ότι εάν βρεθεί ένας παράνομος μετανάστης εντός της Ε.Ε. επιστρέφεται στην χώρα εισαγωγής. Δηλαδή εάν ένας μετανάστης κάνει της διαδρομή : Συρία-Τουρκία-Ελλάδα-Σκόπια-Σερβία-Ουγγαρία-Αυστρία και συλληφθεί στην τελευταία χώρα, θα επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη χώρα εντός Ε.Ε. στην οποία εισήλθε!

Πρώτα απ' όλα λοιπόν πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός. Ποιος είναι μετανάστης και ποιος πρόσφυγας; Όλοι σχεδόν επιθυμούν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά ο διαχωρισμός είναι σαφής, παρότι κάποιοι δεν το βλέπουν. Εάν κάποιος είναι πρόσφυγας θα έπρεπε να προστατευτεί. Εάν είναι παράνομος μετανάστης, ίσως θα ήταν καλύτερο να γυρίσει στην χώρα του και αν γίνεται να επιστρέψει στην χώρα που επιθυμεί με πιο "νόμιμο" τρόπο, κι όχι να εγκλωβιστεί απλά σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης της χώρας εισαγωγής. Σίγουρα το επίθετο παράνομος πριν την λέξη μετανάστης δεν ηχεί ωραία.
Δεύτερον, είναι κοινωνικά άδικο τα εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων να συνωστίζονται σε 3-4 χώρες, ενώ υπάρχουν στο σύνολο 28. Ο πληθυσμός της Ε.Ε. είναι περίπου μισό δις. Της Ελλάδας 10 με 11 εκατομμύρια. Σχεδόν το 2 τοις εκατό. Θα ήταν προτιμώτερο από τους 100 πρόσφυγες οι 30 να έρχονται στην Ελλάδα, οι 35 στην Ιταλία, άλλοι 30 στην Γαλλία, 4 στην Ισπανία και ένας στην Μάλτα; Η μήπως 2 στην Ελλάδα, 2 στην Σουηδία, 2 στο Βέλγιο, 2 στην Τσεχία, 16 στην Γερμανία, 1 στην Ιρλανδία κ.ο.κ.; Δηλαδή αναλογικά. Υπάρχει διάθεση να λυθεί το πρόβλημα της οικογένειας της Ε.Ε;, ή διάθεση απλά να φορτωθεί στους φτωχούς συγγενείς;


Υ.Γ. Μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου