Γιατί όλο και περισσότεροι Βρετανοί ξαναγεννιούνται ως Εσθονοί
Η χώρα της Βαλτικής παρέχει σε πολίτες όλου του κόσμου ψηφιακή υπηκοότητα και on line πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες, όντας παράδειγμα εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
Καθώς η διασύνδεση του πλανήτη σηματοδοτεί την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, μια παγκόσμια οικονομία που ορίζεται από σύνορα μεταξύ των κρατών και την ιθαγένεια των συμμετεχόντων παρουσιάζει σημάδια καθυστερημένης προσαρμογής στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Ο όρος «ψηφιοποίηση» υπερτερεί πλέον εκείνου της παγκοσμιοποίησης και όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να υψώσουν και πάλι τείχη συχνά οδηγούνται πρώτοι στο αδιέξοδο των επιλογών τους.
Τα παράδειγμα της Εσθονίας και η χορήγηση ψηφιακής υπηκοότητας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, προκαλεί ζυμώσεις και συζητήσεις, ακόμη και έξω από τον κύκλο όσων γοητεύονται πρώιμα με οτιδήποτε φέρει το πρόθεμα «e». Το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το «yes» στο Brexit έδωσαν ακόμα μία αφορμή. Σύμφωνα με τα Google Analytics, τον τελευταίο καιρό οι επισκέψεις στο e-estonia.com από τη Βρετανία και κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου έχουν εκατονταπλασιαστεί. Πολλοί Βρετανοί ξαναγεννιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Εσθονοί, αποκτώντας on line νέα ψηφιακή ταυτότητα. Ο φόβος υλοποίησης του Brexit ωθεί όλο και περισσότερους στην αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.
Ο Taavi Kotka, CIO της Εσθονίας
Αναλογικά του πληθυσμού, η πατρίδα των Μπιτλς, του Τζέιμς Μποντ και του Σέξπιρ αριθμεί τους τελευταίους μήνες τις περισσότερες αιτήσεις. Στο ίδιο διάστημα, από την Ελλάδα έχουν υποβληθεί μερικές δεκάδες αιτήματα, ενώ από πέρσι 173 Έλληνες έχουν ζητήσει ψηφιακή ταυτότητα από τους Εσθονούς – συνολικά πρώτη είναι η γειτονική τους Φινλανδία με 2.309 αιτήσεις (17,95%). Πλέον, η Εσθονία έχει περισσότερους από 11.900 ψηφιακούς πολίτες, προερχόμενους από 132 χώρες.
Ταχύτερες διαδικασίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στους τρεις αιτούντες είναι άνδρας ηλικίας 31 με 40 ετών. Μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, 500 νέες εταιρείες έχουν ιδρυθεί από e-residents και περισσότερες από 1.000 σχετίζονται μαζί τους. Η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας είναι εξάλλου ο πρώτος λόγος για το οποίο κάποιος αιτείται e-υπηκοότητας. Εφόσον το αίτημά του γίνει δεκτό (η εξέταση της υποψηφιότητας απαιτεί δέκα εργάσιμες ημέρες), ο νέος ψηφιακός πολίτης της Εσθονίας καλείται να παραλάβει (το πολύ σε έναν μήνα) μέσω των κατά τόπους προξενικών αρχών της χώρας μία ειδική, «έξυπνη» κάρτα, την οποία χρησιμοποιεί για την επαλήθευση της ταυτότητάς του κάθε φορά που συνδέεται με τις εσθονικές υπηρεσίες.
Ένας ψηφιακός πολίτης της Εσθονίας μπορεί on line, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να:
-Ιδρύσει άμεσα, μέσα σε μόλις μια ημέρα, εταιρεία στην Εσθονία.
-Έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες e-banking από εσθονικές τράπεζες, όπως επίσης και σε διεθνείς παρόχους πληρωμών.
-Υπογράψει ψηφιακά έγγραφα και συμβάσεις.
-Επαληθεύσει τη γνησιότητα των υπογεγραμμένων εγγράφων.
-Κρυπτογραφήσει και να διαβιβάσει τα έγγραφα με ασφάλεια.
-Έχει απευθείας πρόσβαση σε υπηρεσίες πληρωμών.
-Κάνει φορολογική δήλωση προς το εσθονικό κράτος.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς και ελέγχους. Επίσης, ειδικά για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε εσθονική τράπεζα απαιτείται για την ώρα φυσική παρουσία. Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, το σχετικό πρόγραμμα δεν παρέχει φυσική υπηκοότητα, φορολογική κατοικία, άδεια διαμονής και δικαίωμα εισόδου στην Εσθονία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξυπνη κάρτα δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο και δεν ενσωματώνει φωτογραφία του κατόχου της.
H αίτηση για την απόκτηση ψηφιακής υπηκοότητας γίνεται –όπως και οτιδήποτε άλλο στην Εσθονία– on line και κοστίζει 100 ευρώ. «Όλες αυτές (και πολλές άλλες), αποτελεσματικές και εύκολες στη χρήση υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους οι Εσθονοί για πάνω από μια δεκαετία. Προσφέροντας στους e-κάτοικους τις ίδιες υπηρεσίες, η Εσθονία προωθεί περήφανα την ιδέα μιας χώρας χωρίς σύνορα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίσημο site. Παράλληλα, οι Εσθονοί εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση του προγράμματος παροχής ψηφιακής υπηκοότητας. Όπως έχουν προαναγγείλει, σύντομα το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε εσθονική τράπεζα θα μπορεί να γίνει μέσω on line τηλεδιάσκεψης.
Μονόδρομος η ψηφιοποίηση
Μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το ανεξάρτητο πλέον εσθονικό κράτος ήρθε αντιμέτωπο με τη δυσκολία της φυσικής εξυπηρέτησης ενός μικρού πληθυσμού, απλωμένου σε μια σχετικά μεγάλη γεωγραφική περιοχή –η Εσθονία είναι μεγαλύτερη από την Ολλανδία και έχει μόλις 1,3 εκατ. κατοίκους. Η ύπαρξη υποκαταστημάτων τραπεζών και δημόσιων υπηρεσιών σε κάθε μικρή πόλη ή χωριό ήταν ένα ασύμφορο, μη ρεαλιστικό σενάριο και έτσι τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας της χώρας επένδυσε στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Οι Εσθονοί συνειδητοποίησαν επίσης γρήγορα ότι προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά σε έναν νέο ψηφιακό κόσμο, θα έπρεπε να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το κατάφεραν με τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ευνοεί την ψηφιακή ανάπτυξη και τελικά παράγει πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις. Ίσως το πιο ξακουστό παράδειγμα είναι η δημοφιλής εφαρμογή βιντεοκλήσεων Skype, η οποία βασίστηκε στον αλγόριθμο δύο Εσθονών προγραμματιστών (των Priit Kasesalu και Jaan Tallinn) και έφτασε να εξαγοραστεί αντί δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρώτα από την eBay και αργότερα από τη Microsoft. Σήμερα, 25 χρόνια από την ανεξαρτησία της, η Εσθονία έχει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα εθνικά δίκτυα ψηφιακών υποδομών και θεωρείται υπόδειγμα ψηφιοποιημένου κράτους και εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Έτσι, το 2014 έγινε η πρώτη χώρα που απέκτησε Chief Information Officer (CIO). Ο Taavi Kotka έχει βάλει ως στόχο η Εσθονία να αριθμεί 10 εκατομμύρια ψηφιακούς πολίτες το 2025. Για όλα αυτά το επίσημο παρατσούκλι της χώρας είναι το «e-stonia».
Η εσθονική κυβέρνηση έχει θέσει την ψηφιοποίηση στο επίκεντρο των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής ταυτότητας για όλους τους κατοίκους, της online ψηφοφορίας και της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία κατά μέσο όρο διαρκεί δύο λεπτά για να ολοκληρωθεί. Το 2015 στην Εσθονία, περισσότεροι από 800 οργανισμοί προσέφεραν περίπου 1.500 δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ένας Εσθονός πολίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή μου ταυτότητα για να συνδεθεί σε κυβερνητικές υπηρεσίες και να υπογράψει ψηφιακά οποιαδήποτε σύμβαση, πρακτικά ακόμα και αν βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όπως συμβαίνει και με εκείνους που αποκτούν ψηφιακή υπηκοότητα.
Τον Δεκέμβριο του 2014, η κυβέρνηση της Εσθονίας άνοιξε το πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακής ταυτότητας σε πολίτες από όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους. Αυτό το πείραμα της επέκτασης ψηφιακής παροχής των δημόσιων υπηρεσιών πέρα από τα σύνορα του κράτους και την εξασφάλιση πρόσβασης σε όσους ενδεχομένως αναζητούν νέους τρόπους διασύνδεσης με την παγκόσμια οικονομία, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του εσθονικού προγράμματος e-Residency. Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, έναν χρόνο μετά και την εφαρμογή της διαδικασίας υποβολής on line αίτησης, το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία της Εσθονίας να αναπτυχθεί όπως η φυσική μετανάστευση δεν θα μπορούσε ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου