21 Αυγ 2017

Game of Thrones

Game of Thrones Season 7, Episode 6, "Beyond the Wall"



             Βλέποντας το επεισόδιο (εννοείται με το που διέρρευσε), μου δημιουργήθηκαν ανάμικτα συναισθήματα. Επεισοδιάρα μεν, η σειρά δυστυχώς τελειώνει δε.
             Μεταξύ μας, δε ξέρω και πολλούς πάντως που να άντεξαν μέχρι σήμερα να δουν το επεισόδιο και δεν το είδαν με το που leakαρε.
             Για τους παλιούς λάτρεις της σειράς (και των βιβλίων), τα περισσότερα ήταν αναμενόμενα. Εγώ προσωπικά τουλάχιστον, δεν ξαφνιάστηκα με τίποτα. Ίσα ίσα, ήθελα τόσο πολύ να γίνει ζόμπι ένας δράκος. Δεν θα είχε νόημα αλλιώς. Δε θα με χάλαγε να έβγαινε εκτός ακόμα ένας δράκος (να πέθαινε, να τον κυρίευε ο Bran, ή κάτι παρόμοιο). Προτρέχουμε όμως:

1)    Η σειρά ξεκινά με πολλές ανούσιες συζητήσεις. Συνηθίζεται πριν από επικά επεισόδια η δράση να κλιμακώνεται. Και συνήθως έτσι γίνεται με όλα τα προτελευταία επεισόδια όλων των ετών. Μια τέτοια συζήτηση έχουμε και μεταξύ του team αυτοκτονίας στην αρχική σεκάνς. Αποκορύφωμα η στιχομυθία μεταξύ Jon-Jorah και η διάθεση του πρώτου να δώσει το σπαθί του. Ξαναλέω ότι όταν οι προβλέψεις μου επιβεβαιώνονται νιώθω τεράστια ηθική ικανοποίηση!
2)    Η προστριβή της Arya με την Sansa έχει αρκετό ενδιαφέρον, αλλά δε ξέρω πόσο έχει νόημα να επικεντρωθούμε εκεί, ενώ τριγύρω σκοτώνονται ζόμπι και δράκοι. Η Sansa είναι αρκετά ξενέρωτος χαρακτήρας, αλλά είναι υπομονετική και πονηρή. Έτσι επιβίωσε κιόλας. Η Arya πολύ πιο τσαμπουκαλεμένη αλλά είναι τόσο χαζή που μου σπάει τα νεύρα.
3)    Συνεχίζουμε με ανούσιες συζητήσεις για την Brienne και τον Lord of Light. Το Hound βλέπει το βουνό που είδε στο όραμα του στις φλόγες. Άρα  το βουνό του οράματος δεν έχει σχέση με το “Βουνό” Sandor Clegane.
4)    Ακόμα μία βαρετή συζήτηση Tyrion-Daenerys. Δεν διέκρινα κάποιο κρυφό νόημα πίσω από τα λεγόμενα τους.
5)    Η μάχη πέρα από το Τείχος πλησιάζει. Αρκούδα ζόμπι; Ε τους κερατάδες τι σκέφτηκαν! Δεν είναι τυχαίο που σκοτώνει ο Jorah την αρκούδα. Κατάγεται από την νήσο της Άρκτου και έχει μια αρκούδα για οικόσημο. Εντυπωσιακό το σπαθί του Berick. Βλέπουμε ποιος θα είναι ο πρώτος από το Τρελό Παρεάκι που θα αποχωρήσει, ο Thoros.
6)    Ο Littlefinger είναι ίσως ο πιο έξυπνος άνθρωπος στο Westeros. Έχει καταφέρει να γίνει χωρίς πολύ κόπο Lord of the Vale, έχει μπλέξει τα μπούτια της Sansa και της Arya, αλλά ενώ σε αυτήν την φάση είναι κυρίαρχος, πιστεύω θα την πατήσει. Ζήτημα αν θα βγάλει την σεζόν.
7)    Βλέπουμε ένα πολύ σημαντικό hint. Όταν σκοτώνεται ένας White Walker, σκοτώνονται και όλα τα wights που δημιουργήθηκαν από αυτόν. Το ζόμπι-πεσκέσι στην Cersei πιάστηκε, αλλά νομίζω πως η παραγωγή της σειράς θα μπορούσε να βρει μια λιγότερο απλοϊκή λύση ως απόδειξη ύπαρξης των νεκροζώντανων. Στην συνέχεια βλέπουμε ότι λεγεώνες από ζόμπι κατευθύνονται με άγριες διαθέσεις προς το Τρελό Παρεάκι. Ο πάγος θα τα σταματήσει για λίγο, όλοι ξέροντας το γιατί (κερδίζεται χρόνος για τον ερχομό της Daenerys).
8)    Τελικά γύρισαν τον Gendry, απλά για να μεταφέρει ένα μήνυμα; Δε μπορούσε να το κάνει ένας άλλος χαρακτήρας; Φέρνεις ολόκληρο Baratheon για να τον ανακυκλώσεις έτσι; Μάλλον εξυπηρετήθηκαν απλά οι ορέξεις των γυναικών-fans. Τουλάχιστον πρόλαβε να φτάσει. Πιστεύω ότι τελικά τον έστειλαν πίσω όχι επειδή είναι ο γρηγορότερος, αλλά επειδή είναι ο χαζότερος.
9)   Η Cersei καλεί την Sansa στο Kings Landing. Θα μπορούσε να την αγνοήσει αλλά τελικά στέλνει την Brienne, επειδή μπορεί. Αναμένεται συνάντηση με Jamie.
10) Έπρεπε να περιμένουμε-υπομένουμε σχεδόν 45 λεπτά επεισοδίου για την μεγάλη μάχη.  Μια χούφτα ήρωες εναντίον χιλιάδων δεν το λες και καλή αναλογία. Εκτός αν υποστηρίζεις τα ζόμπι. Η αναμέτρηση είναι ήδη άσσος από ημίχρονο και ξέρουμε ότι εάν ο coach δεν βάλει μέσα τις καινούργιες μεταγραφές, το ματς δε γυρίζει.  Τελικά οι αλλαγές γίνονται και το ματς αρχίζει να γυρνάει, προτού ο πρόεδρος της αντίπαλης ομάδας στήσει το ματς. Οι οπαδοί μπαίνουν μέσα, πέφτει ξύλο, το ματς διακόπτεται και οι παίχτες της φιλοξενούμενης ομάδας αποχωρούν κακήν κακώς. Όλοι εκτός από τον Viseryon και τον Jon. Ο πρώτος δέχεται τα πετροδόλαρα του προέδρου και αλλάζει στρατόπεδο, ο δεύτερος παραλίγο να μείνει στα χέρια των χούλιγκανς.
11) Ο Jon την σκαπουλάρει τελικώς. Την ώρα που μπαίνει μέσα στο παγωμένο νερό, το σπαθί του έχει κλειστά μάτια. Όταν βγαίνει, τα μάτια ανοίγουν. Δε ξέρω γιατί. Εικάζω γιατί ο Jon είναι ο Prince that was promised και το σπαθί του κουβαλά κάποιου είδους μαγεία, όπως και του Azor Ahai.  Ενώ δείχνει ανήμπορος, σκάει μύτη ο θείος του, του δίνει το άτι και κάθεται να θυσιαστεί. Δε ξέρω γιατί δεν έφυγαν μαζί, μάλλον για να φτάσει γρηγορότερα πίσω. Ήταν προφανές ότι ο Jon θα την γλίτωνε από έναν από μηχανής θεό, αλλά δεν περίμενα τον Benjen. Ο καημένος περίμενε τόσα χρόνια σαν νεκροζώντανος για να θυσιαστεί για τον Jon. Τι άλλο θέλετε για να πειστείτε ότι ο Jon θα είναι στο τέλος ο βασιλιάς;
12) H Dany (sic) περιμένει τον Jon, ο οποίος της κάνει το χατίρι να επιστρέψει. Μέσα στο πλοίο της επιστροφής βλέπει τις ουλές και καταλαβαίνει ότι εκείνο το “δέχτηκε μαχαίρι στην καρδιά από τους δικούς του ανθρώπους” που είπε ο Davos ήταν κυριολεκτικό. Το σεξ στο επόμενο επεισόδιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Είπαμε, αν εξυπηρετεί κάπου καλώς, αλλιώς η σειρά θα σαπουνοπερίσει.
13) Η Sansa βρήκε τα σύνεργα της Arya και αυτή φρόντισε να την σκιάξει ακόμα περισσότερο. Αρχίζει να με κουράζει αυτήν η ιστορία. Αν δεν αρχίσει να σφάζει η Arya, όλο αυτό θα καταντήσει γελοίο.
14) Το όλο point του επεισοδίου είναι η τελευταία σκηνή. Ο Nights King κάνει τον Viseryon ζόμπι. Οι ισορροπίες αλλάζουν, το σασπένς σίγουρα μεγαλώνει, είναι μία εξέλιξη που την περίμενα χρόνια και η προοπτική με ενθουσιάζει. Το 1980 ο G. Martin εξέδωσε το νεανικό μυθιστόρημα “The Ice Dragon”. Ε, μας spoilεριάζει μόνος του ο τύπος.


ΥΓ1: Έπεσε στα χέρια μου ένα παλιό δημοσίευμα με τα σενάρια των 7 επεισοδίων. Το 90% έχουν βγει. Πλέον δεν έχουν και πολύ νόημα οι προβλέψεις.

ΥΓ2: Ο ακοντισμός του Nights King θύμισε χρυσές εποχές του ελληνικού αθλητισμού.

ΥΓ3: Που βρήκαν τα ζόμπι τις αλυσίδες;

ΥΓ4: Καλό είναι να βγει ένα Westeros-maps όπως το Google-maps για να ξέρουμε πάνω κάτω πόσα χιλιόμετρα είναι στον χάρτη οι αποστάσεις, πόσο χρόνο κάνεις αν πάρεις δράκο, άλογο, πλοίο, μετρό, αεροπλάνο κτλ. Αποστάσεις που έπρεπε να περάσει μισή σεζόν παλιά, τώρα ξεπετιούνται απλά με μια σκηνή. Είναι κρίμα να υπάρχει τόση προχειρότητα. Απλά πλέον το πράγμα δεν βγαίνει αλλιώς.

ΥΓ5: Εάν ο Hound πάει το ζόμπι στην πρωτεύουσα, σίγουρα θα συναντηθεί με τον αδερφό του.

ΥΓ6: Γιατί ο Jon δεν πήρε μαζί τον Ghost. Γενικά που είναι ο Ghost;

ΥΓ7: Γενικά το επεισόδιο δεν είχε καμία άλλη εξέλιξη, εκτός του δράκου. Η όλη μάχη κράτησε σχεδόν 10 από τα 65 λεπτά. Η εξέλιξη με τον δράκο είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη της σειράς έως τώρα, το επεισόδιο όμως δεν συγκαταλέγεται στα καλύτερα.

ΥΓ8: Πιστεύω ότι το 7ο επεισόδιο θα κλείσει είτε με την ανακάλυψη της ταυτότητας του Jon από τον κουτσό και τον χοντρό, είτε με το πέσιμο του Τείχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου