28 Μαΐ 2016

Θέματα

Από την αρχή της κρίσης πολλές οικονομικές έννοιες μπήκαν ξαφνικά στην ζωή μας. Ας δούμε μερικές από αυτές.

1)Bail in
Bail in είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην οικονομία ως μία επιχείρηση διάσωσης μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, χρησιμοποιώντας εσωτερικούς πόρους. 


Το bail in γίνεται για παράδειγμα με το κούρεμα των καταθέσεων: 

η χώρα για να ορθοποδήσει οικονομικά, κουρεύει τις καταθέσεις των πολιτών (αποκομίζοντας χρήματα από έναν τέτοιο εσωτερικό πόρο) κι έτσι βρίσκει τα χρήματα που της λείπουν, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.
2)Bail out
Bail out είναι ένας οικονομικός όρος που υποδηλώνει τη διάσωση μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, από εξωτερική βοήθεια. 


Για παράδειγμα, για να μην καταρρεύσει η Κύπρος οικονομικά, γίνεται bail out σε αυτήν, που δεν είναι άλλο από μία επιχείρηση διάσωσης, με εξωτερική οικονομική στήριξη και βοήθεια, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Eurogroup.

3)Ανακεφαλαιοποίηση 
Ανακεφαλαιοποίηση είναι μία διαδικασία κατά την οποία πχ μία τράπεζα, λαμβάνει χρήματα από έξω (και όχι από δικά της κεφάλαια), για να αυξήσει το κεφάλαιό της. 


Μία τράπεζα για παράδειγμα, για να μπορεί να δανείζει και γενικά να λειτουργεί, χρειάζεται χρήματα. Αυτά τα χρήματα συνήθως τα έχει από τις καταθέσεις των πολιτών τα οποία είναι σαν να δανείζεται και να εκμεταλλεύεται, που στην ουσία επιστρέφονται (με τόκο) στους καταθέτες. 

Όταν όμως αυτά δεν αρκούν για να συνεχίζει να "πουλάει" τα προϊόντα της, τότε χρειάζεται να γίνει ανακεφαλαιοποίηση ώστε να συμπληρωθούν τα χρήματα που της λείπουν για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, να μην κινδυνεύει να "στερέψει" από μετρητά και να είναι "υγιής". 

Κατά τη διαδικασία αυτή μπαίνουν καινούριοι μέτοχοι αγοράζοντας επιπλέον μετοχές που εκδίδει η τράπεζα και κάποιοι που είναι ήδη μέτοχοι αγοράζουν και αυτοί κι άλλες μετοχές της. 

Έτσι η τράπεζα αποκτάει κι άλλα χρήματα από τα άτομα που αγόρασαν τις επιπλέον μετοχές που έκδωσε. 

Αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση, τότε για να μην πτωχεύσει, μπορεί να αναγκαστεί να κάνει κούρεμα καταθέσεων ώστε να βρει τα χρήματα που της χρειάζονται και να μην καταρρεύσει.

4)Κούρεμα καταθέσεων
Κούρεμα καταθέσεων είναι μία διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες παίρνουν ένα ποσό από τις καταθέσεις που έχουν οι άνθρωποι σε αυτές. 


Το κούρεμα καταθέσεων προσδιορίζεται με ποσοστό. Έτσι αν για παράδειγμα είναι 30%, αυτό πρακτικά σημαίνει το εξής: 

Αν κάποιος έχει 10.000 ευρώ στην τράπεζα, με το κούρεμα, θα του πάρουν το 30%, δηλαδή το ποσό των 3.000 ευρώ. 

Αυτό το κάνουν συνήθως όταν οι τράπεζες χρειάζονται άμεσα χρήματα αφού η χώρα δεν μπορεί να τις στηρίξει κεφαλαιακά και είναι καλύτερα να γίνει αυτό, παρά να κλείσουν (κάλλιο 5 και στο χέρι, παρά 10 και καρτέρι...)

5)Haircut 
Haircut είναι το κούρεμα το οποίο χρησιμοποιείται μεταφορικά στον τομέα της οικονομίας. 


Υπάρχει το κούρεμα καταθέσεων (deposits haircut), που σημαίνει ότι θα αποσπάσουν κάποια χρήματα από τα λεφτά των καταθετών που βρίσκονται στην τράπεζα. 

Επίσης, άλλος τύπος κουρέματος με παραπλήσια εννοιολογία, είναι το κούρεμα χρέους (debt haircut) το οποίο σημαίνει ότι το χρέος μίας χώρας θα μειωθεί επειδή θα παραγραφεί ένα ποσό. Αυτό συνήθως γίνεται με κούρεμα ομολόγων (ανταλλαγή ομολόγων με τέτοια χαμηλότερης αξίας).

6)Κούρεμα χρέους
Κούρεμα χρέους είναι μία διαδικασία η οποία γίνεται για να μειωθεί το χρέος μίας χώρας. 


Μία χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της, δανείζεται χρήματα από άλλα κράτη ή και από τον ιδιωτικό τομέα, πουλώντας ουσιαστικά σε αυτούς, ομόλογά της.

Όταν για κάποιον λόγο (όπως πχ αν κινδυνεύει με χρεοκοπία), θα πρέπει να μειώσει το χρέος της ώστε να συνεχίζει να "ζει" και να μπορεί να το αποπληρώνει στους δανειστές της, τότε κάνει κούρεμα χρέους με την προϋπόθεση να το δεχτούν οι δανειστές της. 

Η σημασία της έννοιας κούρεμα χρέους, δεν είναι άλλη από την εξής: 

η μείωση του χρέους της, μέσω ανταλλαγής των παλιών ομολόγων που κατέχουν οι δανειστές, με καινούρια χαμηλότερης αξίας. 

Έτσι η χώρα θα χρωστάει λιγότερα χρήματα και οι δανειστές μπορεί να δεχτούν, γιατί ακόμα κι έτσι, τους συμφέρει σε αντίθεση με το να χρεοκοπήσει και να μην πάρουν καθόλου χρήματα. 

Για παράδειγμα αν ένα ομόλογο κάνει 10 ευρώ και το έχει αγοράσει ο δανειστής, τότε πχ μετά από 5 χρόνια θα πάρει για αυτό 14 ευρώ (τα νούμερα είναι τυχαία). 

Με το κούρεμα χρέους, το κράτος του λέει δώσε μου πίσω το ομόλογο των 10 ευρώ, κι εγώ θα σου δώσω ένα άλλο αξίας 5 ευρώ (50% κούρεμα) και θα στο αποπληρώσω μετά από 5 χρόνια παίρνοντας 7 ευρώ (κούρεμα ομολόγων). 

Έτσι ο δανειστής έχει υποστεί ζημιά 5 ευρώ + 2 ευρώ τόκους.

7)PSI
 PSI είναι ένας οικονομικός όρος προερχόμενος από τα αρχικά των λέξεων Private Sector Involvement (Εμπλοκή Ιδιωτικού Τομέα) 


Πρόκειται για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δανεισμό μίας χώρας και για την ακρίβεια, στην αγορά ομολόγων της. 

Πιο συγκεκριμένα, τράπεζες, επενδυτικές - ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία εσωτερικού - εξωτερικού, κλπ αποτελούν τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς το PSI, μόνο κράτη θα δανείζανε μία χώρα. 

Έτσι με αυτόν τον τρόπο μία χώρα αποκτάει επιπλέον χρήματα μιας και έχει περισσότερους δανειστές.

8)CDS 
CDS είναι τα λεγόμενα ασφάλιστρα κινδύνου τα οποία ουσιαστικά αποτελούν μία ασφάλεια για τα χρήματα που δανείζει μία χώρα σε μία άλλη. 


Είναι τα αρχικά των λέξεων Credit Default Swap. 

Τα CDS τα εκδίδουν τράπεζες, επενδυτικά ταμεία και διάφορα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Τώρα, αν κάποιος δανείσει μία χώρα, ασφαλίζει ουσιαστικά το ποσό που της δάνεισε με cds σε κάποιο από τα παραπάνω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Το κάνει αυτό για να μη ρισκάρει να χάσει τα λεφτά που δάνεισε. 

Αν πχ η χώρα χρεοκοπήσει, τότε δεν χάνει τα λεφτά του, αλλά αποζημιώνεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που του δώσανε τα cds. 

Όπως δηλαδή λειτουργούνε και όλες οι ασφάλειες! (ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου, πυρός, κλπ)

9)Spreads 
Spreads είναι ένας οικονομικός όρος που ακούστηκε πολύ στην Ελλάδα. 


Δείτε τώρα τι ακριβώς είναι τα spreads: 

Μία χώρα όπως πχ η Γερμανία δανείζεται με επιτόκιο 2% και δανείζει σε άλλη χώρα αυτά τα λεφτά. 

Αν το επιτόκιο δανεισμού μιας χώρας είναι 5% (3% μεταφρασμένο σε 300 μονάδες μιας και το κάθε 1% μεταφράζεται σε 100 μονάδες του spread. + 2% της Γερμανίας), τότε αυτό σημαίνει ότι τα spreads της είναι 300 μονάδες. 

Δηλαδή είναι το επιτόκιο δανεισμού της (3% = 300 μονάδες), χωρίς το επιτόκιο δανεισμού της χώρας (της Γερμανίας) από την οποία δανείστηκε (2%). 

Όταν λέμε ότι εκτινάχθηκαν τα spreads της Ελλάδας πχ στις 1600 μονάδες, εννοούμε το εξής: 

♦ έστω δανειζόμαστε από τη Γερμανία 

♦ η Γερμανία δανείζεται με 2% επιτόκιο και μας δίνει αυτά τα λεφτά με κάποιο επιτόκιο (ανάλογα με το ρίσκο) 

♦ άρα για να έχουνε φτάσει τα spreads μας στις 1600 μονάδες, σημαίνει ότι μας δανείζει με επιτόκιο 16% +2% = 18% 

Είναι πολύ απλά η διαφορά επιτοκίου του δανειζόμενου με τον δανειστή, μεταφρασμένη όχι σε ποσοστό αλλά σε 100στάδες για κάθε 1% διαφορά.

10)EFSF 
EFSF είναι το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 


Πρόκειται για ένα ταμείο με πολλαπλούς ρόλους. 

Το efsf δημιουργήθηκε για να παρέχει χρηματοδότηση και γενικά οικονομική βοήθεια σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. 

Για παράδειγμα, κράτη μέλη που μπορεί να μην μπορούν να δανειστούν χρήματα (να βγουν στις αγορές, κλπ) τα στηρίζει το ταμείο αυτό. 

Τα αρχικά EFSF προέρχονται από τις λέξεις European Financial Stability Facility.

11)ESM 
ESM είναι τα αρχικά των λέξεων European Stability Mechanism και πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. 


Είναι ουσιαστικά ένας εξελιγμένος μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των των κρατών μελών της, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή και που δεν μπορούνε να βγούνε στις αγορές για να δανειστούνε. 

Ο esm πρόκειται να αντικαταστήσει τον EFSF, ως μία πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.

12)ΔΝΤ 
ΔΝΤ είναι το λεγόμενο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (από αυτές τις λέξεις προέρχεται η συντομογραφία αυτή), το οποίο είναι στην ουσία ένας διεθνής οργανισμός. 


Το ΔΝΤ αποτελείται από 29 χώρες. 

Έχει σαν σκοπό την επίβλεψη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την παροχή οικονομικής βοήθειας και την παροχή τεχνικής βοήθειας (για να εξυγιανθεί η οικονομία μιας χώρας) σε χώρες που χρειάζονται χρήματα και που έχουν οικονομικά προβλήματα. 

Στην ουσία το ΔΝΤ είναι ένα ταμείο στο οποίο συνεισφέρουν οικονομικά και οι 29 χώρες ώστε να "στηρίξουν" χώρες με προβλήματα στην οικονομία τους και να εξυγιανθούν. 

Αλλιώς μπορεί να το έχετε ακουστά και ως IMF (International Monetary Fund) που είναι η διεθνής ονομασία του.

13)Τρόικα 
Τρόικα είναι μία επιτροπή για να το πούμε πολύ απλά, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 


Είναι ρωσική λέξη και σημαίνει "η άμαξα που την σέρνουνε 3 άλογα". 

Πρόκειται για μία τριμελή επιτροπή (χωρίς εθνικότητα) που μπορεί να επέμβει σε μία χώρα παρέχοντας οικονομική βοήθεια (κάποιο δάνειο) με την προϋπόθεση όμως να ρυθμίζει διάφορα οικονομικά, διοικητικά, ελεγκτικά και άλλα τέτοια θέματα στη χώρα που δάνεισε. 

Τώρα σε καιρό οικονομικής κρίσης, η τρόικα ρυθμίζει την εξυγίανση των δημοσιονομικών, κλπ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. 

Δηλαδή τους έχει δώσει κάποιο δάνειο για να μην καταρρεύσουν και προσπαθεί όμως να τις κάνει να "λειτουργούν σωστά" ώστε μακροπρόθεσμα να εξυγιανθούν (να μπορούν να τα "βγάζουν πέρα" μόνες τους) χωρίς τη βοήθειά της.

14)Ela 
Ela είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που χρησιμοποιείται βοηθητικά στην οικονομία σε έκτακτες περιπτώσεις. 


ELA είναι τα αρχικά των λέξεων Emergency Liquidity Assistance που σημαίνει μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας. 

Στην ουσία πρόκειται για τον μηχανισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν οι τράπεζες μιας χώρας σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας πάντα με την ευθύνη και την καθοδήγηση της κεντρικής τους τράπεζας, στην περίπτωση της χώρας μας, της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Ο ela είναι έκτακτος μηχανισμός ανάγκης που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επ' αόριστον, ενώ είναι και πολύ πιο ακριβός τρόπος χρηματοδότησης σε σχέση με την χρηματοδότηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η προσφυγή στον ELA δεν θεωρείται καλό σημάδι για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας καθώς σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει ρευστότητα από τους τακτικούς μηχανισμούς.



Περισσότεροι ορισμοί οικονομικών όρων στο :http://ti-einai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου