6 Φεβ 2018

Θέματα

Η ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Κάθε χρόνο το λεξικό της Οξφόρδης (Oxford Dictionary) επιλέγει την λέξη της χρονιάς. Για να μπει μια λέξη η μια έκφραση στον παγκόσμιο αυτό θεσμό, πρέπει να έχει αναφερθεί πολλές φορές την χρονιά που πέρασε τραβώντας το ενδιαφέρον του κόσμου και να έχει χρησιμοποιηθεί στις εφημερίδες και τα περιοδικά για τουλάχιστον 10 χρόνια.


Ενδεικτικά, το 2015 η λέξη της χρονιάς ήταν "emoji". Για το 2016 το Λεξικό επέλεξε την λέξη post-truth, δηλαδή "μετα-αλήθεια". Σύμφωνα με τους ειδικούς του Λεξικού, η συγκεκριμένη λέξη αναφέρεται "σε συνθήκες όπου τα γεγονότα έχουν μικρότερη επιρροή στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, από την επίκληση του θυμικού και τις προσωπικές απόψεις". 


Η κορύφωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πηγής ενημέρωσης σε συνδυασμό με την αυξανόμενη καχυποψία των πολιτών απέναντι στα γεγονότα που παρουσιάζονται από τα "συστημικά" μέσα.


Έτσι, έχουμε εισέλθει σε μια εποχή, όπου ολοένα περισσότεροι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από την "πραγματικότητα", αλλά δημιουργούν μια νέα, προσωπική και συχνά πλαστή εκδοχή της, πιστεύοντας το καθετί που θα διαβάσουν και θα ακούσουν από αμφιλεγόμενες και κατά το πλείστον αναξιόπιστες πηγές.
"Μετα-αλήθεια" λοιπόν, είναι η τάση του σύγχρονου ανθρώπου να μην νοιάζεται για τα γεγονότα, αλλά να πιστεύει ό,τι του καπνίσει και να δημιουργεί τελείως υποκειμενικά την δική του πραγματικότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου